VideoTEKA Telenoika VideoTEKA Telenoika VideoTEKA Telenoika VideoTEKA Telenoika VideoTEKA Telenoika VideoTEKA Telenoika VideoTEKA Telenoika VideoTEKA Telenoika

De olivos

ER…VA 83 :: De olivos

JOSÉ MANUEL BERENGUER + ALLA YANOVSKY

“De olivos “ és un concert audiovisual, de música electroacústica improvisada a càrrec de José Manuel Berenguer (guitarra) i Alla Yanovsky (flauta travessera, flautes de bambú, percussió i objectes).

Els olivars tenen una cosa màgica, i el que es pretén és expressar musicalment el paisatge que els envolta; vent, pluja, cants d’ocells…. Ens interessa la varietat de sons, dels moments més tranquils, quan les oliveres brillen sota el sol, i la de l’acció de les màquines, com les serres per a podar o els tractors per a aplanar el terra. També ens interessa la geometria de l’olivar, que ens convida a pensar en uns patrons rítmics.

El que proposem és la nostra pròpia versió d’aquests conceptes, elaborada a base de textures sonores molt variades, a partir del que ens transmet l’arbre que apreciem per la seva bellesa, força i resistència. Últimament amenaçades per la sequera, les oliveres del Mediterrani creen un estat d’urgència, d’accions per a la seva preservació i conservació, com a part important d’història i cultura que compartim; la cultura mediterrània.

En elecció d’instruments musicals, la idea d’aquest projecte s’expressa mitjançant la guitarra, flauta, percussió i objectes.

“Les eines i les idees» (Text de José Manuel Berenguer).

<Un dels meus interessos artístics més grans és la generació automàtica de discursos musicals que no acaben i que poden ser emprats en contextos emparentats amb les instal·lacions sonores. Darrere de moltes de les meves obres i col·laboracions hi ha la voluntat de generar música de manera algorítmica però, des de temps enrere, tracto d’emular uns certs aspectes del comportament dels improvisadors en una sessió d’improvisació. Sempre m’ha cridat l’atenció que, al llarg d’aquestes sessions, de vegades els participants repeteixen, glossen, secunden, transformen unes certes parts dels discursos dels altres, mentre que en ocasions trien desenvolupar el seu discurs propi, que pot estar molt allunyat del curs general. Aquestes obres, en realitat, són aplicacions que funcionen en temps real. Implementen conjunts d’agents computacionals relativament independents, l’estratègia dels quals consisteix a estar pendent del que estan fent els altres. Cadascun d’ells, llegeix un fragment del voltant d’un minut de gravacions realitzades prèviament. L’elecció d’aquests fragments du a terme un cert percentatge variable de les vegades en un punt pròxim a la zona que algun altre agent està reproduint. La resta de les vegades, tria a l’atzar un punt de reproducció qualsevol, sense tenir en compte el que altres agents puguin estar reproduint. Tant en un cas com en l’altre, cada agent tria entre uns límits fixats una transposició per a cadascuna de les seves reproduccions.

El fet diferencial en la col·laboració amb Alla Yanovsky i altres obres com Màkina 8, resideix en el fet que els agents reprodueixen segments d’una gravació que té lloc en temps real. Quan els intèrprets deixen de tocar, el sistema podria estar funcionant durant hores. En el cas d’aquestes incursions, improvisem amb els 8 agents al llarg del temps de la performance, mentre les imatges responen tant les nostres intervencions com a les respostes dels agents computacionals.>

La Performance audiovisual “De olivos” ha estat interpretada al Festival Internacional de música experimental d’Almería La Morada Sónica, i a la Universidad de Málaga.

https://www.youtube.com/watch?v=3Nn3ct39mvc

Data: 
22/6/24
Lloc: Local Telenoika
Carrer de Magalhaes, 54, Poble Sec
08004 Barcelona

Vídeo: TKLAB

ER…VA 83
De olivos
José Manuel Berenguer + Alla Yanovsky

Tags: , ,